Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu (nie dotyczy studenckich stancji). To w niej przygotowuje się codziennie posiłki. Dlatego organizację kuchni trzeba bardzo dobrze przemyśleć.
Zła wiadomość jest taka, że nawet największą kuchnię można sknocić. Dobra – już kilka metrów kwadratowych wystarczy, by wszystko w kuchni miało swoje miejsce.
Najważniejszą zasadą jest podzielenie kuchni na pięć stref. Znacznie nam to ułatwi przygotowywanie potraw i utrzymanie porządku.
Kuchnia z „oddechem” to marzenie każdej pani/pana domu / źródło: Studio-Kuchni
Zapasy
W tym miejscu będziemy przechowywać żywność. Do strefy zapasów należą szafki, półki i oczywiście lodówka. W niektórych domach można jeszcze dodać spiżarnię.
Część z zapasami powinna znajdować się jak najbliżej drzwi wejściowych. Dzięki temu zakupy będzie można szybko rozładować bezpośrednio do miejsca ich przechowywania.
Rozwiązań na przechowywanie zapasów jest mnóstwo. Mogą to być szafy z szufladami, półkami, koszami, lodówki duże, osobne zamrażarki czy „kombajny”. Powinniśmy kierować się jedną zasadą: miejsca na zapasy nigdy za wiele.
Przechowywanie
Strefa przechowywania jest bardzo ważna. Zwykle trzymamy w niej zastawy, różne naczynia, garnki, patelnie, sztućce, obieraczki. Problem w tym, że do tych tradycyjnych sprzętów dochodzą wszelkie urządzenia AGD. Roboty kuchenne, sokowirówki, blendery, urządzenia do gotowania na parze – jest tego coraz więcej.
Najważniejszą zasadą jest łatwy dostęp do sprzętów, które używamy najczęściej. Przechowywanie można zorganizować na dwa sposoby – w ciągu dolnym i górny. Szafki dolne można na przykład wyposażyć w głębokie kosze. Są one idealne do przechowywania garnków czy nawet dużych urządzeń AGD (na przykład robotów).
Na górze lepiej sprawdzą się tradycyjne półki. Jeśli chcemy wyeksponować zawartość szafek, możemy zastosować przeszklone fronty.
Zmywanie
To trudna sprawa, ale trzeba ją poruszyć... W części zmywania znajdują się zlewozmywak, kosze na odpady i zmywarka (jeśli jest w kuchni).
Najlepszym rozwiązaniem jest zlewozmywak z dwiema komorami. Jedna służy do mycia mięsa, owoców i warzyw, a druga – naczyń.
W erze segregacji odpadów kosze na śmieci mogą zajmować całą szafkę. Nie ma jednak rady, często to jedyne miejsce, gdzie możemy je postawić.
Zmywarka – najlepiej, jeśli możemy wstawić wersję pełnowymiarową (60 centymetrów). 45 centymetrów kusi z uwagi na kompaktowość, jednak dla rodziny 2+1 lub większej większa wersja będzie znacznie bardziej praktyczna.
Aby praktycznie urządzić kuchnię, nie musi być ona wcale duża / źródło: Dobrzemieszkaj
Przygotowanie
Sercem strefy przygotowania żywności jest blat. Najlepiej, jeśli ma on jak największą powierzchnię i jest dobrze oświetlony. To na nim będziemy kroić i przygotowywać potrawy. Jeśli chcemy, by czynności te nie szargały nam nerwów, blat musi mieć minimum 90 centymetrów szerokości. Jeszcze większa powierzchnia będzie potrzebna w sytuacji, gdy na blacie ma być ustawiony sprzęt AGD – na przykład ekspres do kawy czy toster.
Pieczenie i gotowanie
To bardzo ważna strefa. Składają się na nią piekarnik, płyta, czasami kuchenka mikrofalowa i okap. Bez tych dwóch pierwszych sprzętów trudno sobie wyobrazić kuchnię. Obecnie królują płyty indukcyjne, dzięki którym szybko przygotujemy potrawy.