Nóż to jedno z najważniejszych narzędzi w naszej kuchni. Bez niego nie można przygotować większości potraw. Jak wybrać właściwe noże?
Na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów noży kuchennych. Innym nożem będziemy kroić sery, a innym mięso czy warzywa.
Noże uniwersalne
Najważniejszym nożem w kuchni jest... nóż szefa kuchni. Ta dość przewrotna nazwa wzięła się stąd, że narzędzie to stosują bardzo często kucharze. Można nim zastąpić inne noże. Jak wygląda? Ma dużą, zaokrągloną klingę o długości około 20-25 centymetrów. Nożem szefa kuchni można pokroić mięso, warzywa, owoce i ryby.
Podobnym nożem do „szefa kuchni” jest nóż uniwersalny. Jest krótszy o ok. 10 centymetrów i ma węższą klingę. Można nim wykonywać te same prace.
W Japonii często używa się noża santoku. Jest on podobny do pierwszego z opisywanych, tyle że jest szerszy i krótszy. W Polsce stał się modny, głównie ze względu na oryginalną nazwę i niebanalny wygląd.
Noże pozostałe
Nóż do serów posiada ostrze z otworami. Dzięki nim plastry sera się do niego nie przyklejają.
Ryby najlepiej oprawia się nożem do filetowania. Jest on bardzo długi i wąski. Jego klinga jest sztywna i aby była skuteczne, musi być bardzo ostra. Nóż ten nadaje się nie tylko do ryb, ale także do wykrajania części drobiu.
Tasak ma szeroką klingę, która przypomina prostokąt. Dzięki niemu możemy podzielić twarde części, także mięso z kością. Tasak najczęściej zobaczymy w sklepie mięsnym, w domu jest coraz rzadziej stosowany.
Nożem do pieczywa z łatwością pokroimy chleb czy bułki. Jest długi i ma ząbkowane ostrze. Można nim kroić nawet świeże pieczywo.
W sklepach bez problemu kupimy noże specjalne, na przykład do pizzy. Zwykle jest to ostrze w kształcie koła, mocowane na rękojeści.
Nóż santoku wygląda bardzo efektownie. Z powodzeniem zastąpi inne noże i przyciągnie oko gości / źródło: Wesoil
Jaki nóż wybrać?
Oczywiście wszystko zależy od tego, co jemy. Jeśli jesteśmy amatorami steków wołowych, powinniśmy kupić tasak. Nóż szefa kuchni wydaje się być najbardziej uniwersalny. Przyda się w każdej kuchni. Do warzyw i owoców można wykorzystać nóż do tego dedykowany.
Warto wiedzieć
Jak dbać o noże kuchenne?
Wystarczy kilka zasad, by noże służyły nam długo. Oto one:
Noże trzeba systematycznie ostrzyć. Najłatwiej robić to na specjalnych ostrzałkach. Bardzo skuteczne są także osełki kamienne, aleaby ostrzyć na nich noże, trzeba wiedzieć, jak to robić. Popularne są także ostrzałki diamentowe.
Po umyciu noże należy od razu wycierać do sucha. Jeśli tego nie zrobimy, stal będzie się niszczyć. Szczególnie wówczas, gdy kroimy kwaśne produkty, na przykład cytryny.
Noże do krojenia powinniśmy trzymać osobno – na przykład na listwie magnetycznej. W przeciwnym razie noże będą się tępić.
O noże trzeba dbać. Nie można ich wykorzystywać do innych celów niż są przeznaczone. Podważanie wieczek słoików? Lepiej tego nie rób!
Kroić powinniśmy zawsze na dedykowanych deskach. Używanie do tego celu na przykład ceramicznych naczyń sprawia, że nóż się stępi.