Jak wybrać piekarnik? - BatDom.pl
Raty 0 procent - korzystny zakup mebli! Jesteś tutaj: Strona głównaBlog Jak wybrać piekarnik?
Raty 0 procent - korzystny zakup mebli! Raty 0 procent - korzystny zakup mebli!

Jak wybrać piekarnik?

15.10.2018

Piekarnik to jeden z najważniejszych sprzętów AGD w kuchni. Na rynku jest mnóstwo rodzajów piekarników, dlatego trudno podjąć decyzję, który wybrać. Dziś w tym pomożemy.

Jak więc wybrać piekarnik? Przede wszystkim musimy zdecydować się na któryś z określonych typów. A tych mamy dwa:
- piekarnik z płytą grzewczą – wspólne sterowanie dla płyty i piekarnika piekarnik samodzielny – płytę możemy zamontować w blacie, a piekarnik w słupku Przy wyborze piekarnika trzeba zwrócić uwagę na sposób zasilania. Ogólnie wyróżniamy piekarniki:
- elektryczne – najbardziej powszechne, pobór energii oceniany jest w skali A-G (A najmniej, G najwięcej)
- gazowe – zasilane gazem, najczęściej ziemnym

Niektóre piekarniki wyglądają jak komputery... / źródło: dociekliwapl

Niektóre piekarniki wyglądają jak komputery... / źródło: dociekliwapl

Jak wybrać piekarnik parowy

Piekarnik parowy jest przebojem ostatnich lat. Do przyrządzania potraw wykorzystuje on parę wodną i, zwykle, „tradycyjne” ciepło. Proporcje tych dwóch czynników można regulować. Piekarnik parowy to dobry wybór, ponieważ możemy w nim przygotowywać potrawy „normalnie” lub z użyciem pary. W piekarniku elektrycznym nie mamy opcji pary.
Zaletą piekarnika parowego jest niższa temperatura przyrządzania potraw. Jedzenie w ten sposób przygotowane jest więc zdrowsze. Jak wybrać piekarnik parowy? Warto postawić na urządzenia uniwersalne, czyli takie, które umożliwiają przyrządzenie potraw innymi metodami. Na przykład przez pieczenie czy grillowanie. W „100 procentowym” piekarniku parowym nie można przyrządzić np. pizzy o chrupiącej skórce.

...a inne, jakby przeniosły się w czasie / źródło: Amica

...a inne, jakby przeniosły się w czasie / źródło: Amica

Jaki piekarnik wybrać?

Trudno odpowiedzieć na pytanie, jaki piekarnik wybrać. Dla każdego będą ważne inne funkcje. Trzeba mieć jednak świadomość, co dzięki nim zyskujemy. Poniżej najważniejsze z funkcji.
Prowadnice. Część nowych piekarników jest w nie wyposażona. Blachę wysuwa się jak szufladę – nie trzeba jej podtrzymywać ręką. Wielkość. Coraz częściej można spotkać minipiekarniki. Mają one mniejsze komory, szybciej się nagrzewają i potrzebują mniej energii. Z drugiej strony mieszczą mniej naczyń czy blach. Programy. Producenci oferują mnóstwo programów – na przykład specjalną funkcję pieczenia ciasta czy pizzy. Ale są też bardziej tradycyjne:
- grill – można na ruszcie zgrillować potrawę
- rozmrażanie – zamrożony np. kawałek mięsa jest rozmrażany dzięki pracy wentylatora
- termosonda – końcówkę umieszcza się np. w steku, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w środku piekarnik wyłącza się
- funkcja mikrofali – umożliwia szybsze podgrzanie potrawy
- termoobieg – rozprowadza powietrze po całej komorze, możemy więc przygotować kilka potraw jednocześnie
- zabezpieczenia – szczególnie ważne, gdy w domu są małe dzieci; uniemożliwiają łatwe otwarcie drzwi
- „chłodny front” - piekarnik nie nagrzewa się od przodu powyżej temperatury 50 stop. C.

Jakie wybrać czyszczenie piekarnika

Czyszczenie piekarnika to jedna z najważniejszych funkcji. Obecnie najczęściej można kupić piekarniki z następującymi funkcjami: Czyszczenie pyrolityczne. Piekarnik jest nagrzewany do temperatury 500 stopni C, dzięki czemu spalane są wszelkie zabrudzenia. Po zakończeniu programu należy usunąć popiół.
Czyszczenie katalityczne. Działa podobnie jak pyroliza, ale proces przebiega w niższej temperaturze – około 350 stop. C. Wadą tego rozwiązania jest konieczność wymiany wkładów raz na jakiś czas i mniej dokładne czyszczenie. Czyszczenie tradycyjne. Piekarnik pokryty jest materiałem, który utrudnia przyleganie nieczystości (np. tłuszczu). Wnętrze pieca trzeba jednak wyczyścić ręcznie.

Źródło: https://www.batdom.pl/

Podobne wpisy na blogu

Opinie klientów
Bardzo dobry!
5,0
127 opinii
Kanały płatności DotPay